Masse Mysing

Alla inlägg under oktober 2010

Av Mats Lindestam - 12 oktober 2010 19:58

Jag läste i dagens City att det nu var dags att byta betygssystem igen. Det är dags att damma av dom gamla bokstavsbetygen igen. Det borde ju göra att mina föräldrars generation, 40-talisterna, känner sig hemma. Nu är det ju bara det att 40-talisterna inte skall börja skolan utan dom har gått eller börjar gå i pension.


Nu var ju bokstavsbetygen inte så bra. Själv tyckte jag att dom kändes lite dammiga. Vi, 60-talisterna, fick i stället sifferbetyg. Det kändes ju bättre med siffror och inga konstiga stora A och lilla a. Fem klara nivåer och inga stora eller små femmor. Vad jag inte visste då var att det var förbestämt hur många som kunde få dom olika nivåerna. Endast en viss procentsats kunde få femmor, endast en viss procentsats kunde få fyror och så vidare.


Jag tog mig igenom grundskola och gymnasiet och började jobba. Mitt i 90-talet tröttnade jag på att jobba. Jag tröttnade i alla fall på att jobba med det jag jobbade med just då. Jag sökte in på KOMVUX för att läsa upp mina betyg. Precis i den vevan föll sifferbetygen i onåd och ersattes av olika nivåer av godkänt. Lärarna ursäktade sig med att systemet var nytt och att kriterirena för varje nivå inte var "rikitgt spikade". Vad jag lärde mig av denna rundan av betygsystemsbyte var att efter nästan tre år med "nivåer av godkänt"-systemet (a.k.a mål- & kunskapsrelaterade betygssystemet) så visste lärarna fortfarande inte vad kriterirena för de olika nivåerna var.


Nu börjar vi närma oss kärnan i min lilla spaning!
Jag tror nämligen att varje gång som det har bytats betygsystem så har nog inte "kriterierna" för det innevarande systemet inte riktigt varit på plats och frågan är om kriterierna någonsin kom på plats innan det var dags att byta system igen? Jag tror att det finns plats för en hel del godtycklighet och att det skiftar "hej vilt" beroende på vilken lärare som satte betygen.


Nu har vi nått vägs ände även för "nivåer av godkänt"-systemet och tydligen även för Skolverkets fantasi för nu återinförs bokstavsbetygen igen.


Vad dom som beslutar i detta spörsmål måste förstå är att det är helt egalt vilket system man väljer och hur många nivåer det systemet består av. Man kan ha 1 - 100, hela det fördömda alfabetet eller något annat, det spelar ingen roll.

Det viktiga är "kriterierna" för de olika nivåerna. Utan "kriterierna" så finns det inget system som fungerar. Lärarna måste veta, och det måste vara lika för alla, vad som krävs för att hamna på en nivå. Lika så måste eleverna veta vad som krävs för att hamna på en nivå och vad som krävs för att höja eller sänka sig till en nivå.
Vad som absolut inte får finnas är procentsatser för hur många som kan hamna på en viss nivå. Det är ju helt sjukt!!!
Om alla elever i en klass förtjänar det högsta betyget så skall dom ha det eller om alla elever i en klass, i motsats, förtjänar det lägsta betyget så skall dom ha det.


It's as simple as that!!


Betygsystemet Genom Tiderna (ur dagens City)

1820-1897: En fyragradig betygsskala med betygen A-D. Då hade man även betyg i uppförande.
1897-1962 - Det absoluta betyssystemet: Utgick från att det fanns en säker kunskap som skulle överföras till eleverna.
    A - Berömlig.
    a - Med utmärkt beröm godkänt.
    AB - Med beröm godkänt.
    Ba - Icke utan beröm godkänt.
    B - Godkänt.
    BC - Icke fullt godkänd.
    C - Underkänd
Man fick dessutom betyg i uppförande och ordning.
1962-1994 - Det relativa betygssystemet: En femgradig relativ betysskala från 1 - 5. En rekomendationom att en viss procent av eleverna skall ha vissa betyg fanns.
1994-2011 - Det mål- & kunskapsrelaterade betygssystemet: En tregradig skala med betygen godkänt (G), väl godkänt (VG) och mycket väl godkänt (MVG) används i dag. Kunskaperna bedöms i relation till kunskapskvaliteter i form av mål och kriterier.
Från 2011: Betygsskala A-E med F som undekänt i årskurs nio. Beroende på om riksdagen fattar beslut kan det bli betyg från årskurs sex.


Av Mats Lindestam - 7 oktober 2010 08:07

Idag skall jag och min sambo gå på förhandsvisning av Hipp Hipp 3 på filmstaden i Lund. Det känns lite lyxigt. Vi är med på "listan" så vi skall bara sägar vårt namn till dörrslusk.., eller vänta dörrvärd heter det väl nuförtiden, för att komma in.


Hoppas på mingel och lite bubbel. Fast det kanske är att hoppas på lite för mycket när man väljer 17:00 visningen. Att bete sig som en småbarnsförälder sitter numera i ryggmärgen.


Rappar vi på lite så kanske vi hinner en kycklingburgar-supé innan filmen. Att göra det efteråt är inte att tänka på. Filmen slutar väl vid 19:00 och då är det bara att ila hem innan man spontansomnar.

Av Mats Lindestam - 4 oktober 2010 19:14

Vissa dagar är man starkare än andra. Idag var inte en sådan dag!


Har haft en magisk migrän:ish huvudvärk hela dagen. Som lök på laxen så har det känts som om någon har dragit en diskborste upp och mellan magsäcken och munnen via matstrupen. 


Var hos doktorn i förmiddags. Det är något klabb med mina fötter. Det är väl mina "atletiska fötter" som spökar igen. Jag har inte tänkt på det innan men det finns få saker som kan få en att känna sig mer utlämnad och försvarslös än när man ligger på en brits, fullt påklädd, barfota medan någon (gärna en manlig doktor) tar odlingsprov från dina fötter.

Till doktorn kom jag från distriktsköterskan och nu gjorde doktorn det lätt för sig och gjorde mit till någon annans problem. Typ någon specialist i Lund. To be continued!


Var så less på min nuvarande bok om visdom så jag avslutad arbetsdagen lustfyllt med att införskaffa 4 pocketböcker för priset av 3.


  • Hundraåringen - Jonas Jonasson
  • Drömmen - Harry Bernstein
  • Igelkottens Elegans - Muriel Barbery
  • Synderskan - Petra Hammesfahr
Av Mats Lindestam - 4 oktober 2010 18:20

Stör mig kraftigt på den höjda terrorberedskapen. Även i Sverige har man braskat på och höjt från något lågt till tre av fem möjliga. Man anser att det finns ett förhöjt hot mot Sverige.


Här är det ju lätt att få en bild av hur jumbojets flyger in i allt från Turning Torso till Kiviks Marknad. Man borde dock stanna upp lite och se åt vilket håll pengarna rullar.


Vem är det egentligen som tjänar på att vi känner oss hotade och är fulla av ångest? Gemne man har svårt att veta om det finns ett reellt hot eller inte. Skall för vi den sakens skull lita blint på att SÄPO/Staten vill vårt bästa och helt lägga oss platt och låta dom ta hand om oss. Just i terroristfrågan tycker jag vi har blivit väl platta.


I USA har man något som heter "Patriot Act" vilket innebär att man inskränker folks rättigheter och ger CIA/Staten rättigheter att avlyssna och övervaka folk vid minsta misstanke om terrorism.


Man brukar säga att allt som finns i USA tar tio år på sig att komma till Sverige och vi går in i 2011 om några månader. FRA-lagen har vi ju redan. Vad kommer vi att få stå ut med eller avstå härnäst?


Man kan ju tycka att om vi bara får tag i dom "himska" terroristerna så gör det väl inget att vi blir avlyssnade, loggade och registrerade. Men vilka "spinnoffs" kommer ut av det? Man får ju inte korsköra register men gör man det så är man ju inte brottslig förrän man blivit påkommen.


Missförstå mig inte jag tycker att t.ex att Talibanerna är ett jä-la rövarpack och jag är sjukligt rädd för fundamentala muslimer. Dock är jag inte mer rädd för dem än för den lika fundamentalistiska Kristna Högern och den "Moraliska Majoriteten" som donerar massor av pengar till USAs presidenter och därmed har en del att säga till om hur USA skall regeras.


Jag fattar inte vad man tror att "terroristerna" skall göra här? Palla äpplen, måla våra röda stugor gula eller släppa ut alla våra minkar? Det kan jag berätta att det redan är gjort av dom fundamentalistiska "Militanta Veganerna". Där är en organisation som ställt till mer oreda än någon annan grupp. Det är kanske dom vi skall titta närmare på?

Av Mats Lindestam - 3 oktober 2010 17:54

Fick och fick! Fick minskäl gräva den själv!


  


Just nu ser smultronplantan lite ensam och vilsen ut men den skall snart få sällskap av min hett efterlängtade svartvinbärsbuske.

Att göra egen svartvinbärssnaps har varit en av mina drömmar sedan en servitörskollega på Röstånga Gästis (1989) hade med sin egna hemgjorda på julfesten.

Det var helt himmelskt!

Så nu skall jag se till att tillgången på i alla fall svarta vinbär är säkrad.


Sandra har grandiosa planer på att bli självförsörjande på morötter, potatis, rädisor, tomater, jordgubbar & rabarber


En utbyggnad verkar vara nära förestående!

Av Mats Lindestam - 3 oktober 2010 17:45

-Pappa, såhär ser jag ut när jag LEVER för pälsar!

  


Ser en framtid där fleecehoodie inte räcker till och där minkar och söta sälungar får sätta livet till.


Fix och färdig för karnevalståget-2011 i L.A

  


Av Mats Lindestam - 3 oktober 2010 15:31

S: -Pappa, jag har inget att göra!

S: -Vad gör du pappa?

M: -Jag städar toan!

S: -Pappa, jag har inget att städa!

M: -Det var ju tråkigt!


Det är ju märkligt! Jag skulle kunna mörda just för detsamma, inget att göra & inget att städa!

Av Mats Lindestam - 1 oktober 2010 08:19

Hade ont i magen hela kvällen igår. I morse när jag vaknade hade jag fortfarande ont i magen.


Jag var dum mot Sandra, min dotter, i går. Jag överreagerade (igen) när vi skulle borsta tänderna och gjorde henne ledsen.


Jag bad henne om förlåtelse i morse men jag mår fortfarande inte bra.


-Förlåt älskling, jag skall försöka bli bättre.

Ovido - Quiz & Flashcards